Les malalties cardíaques en mascotes afecten principalment al cor i l’aparell circulatori de l’animal, tot i que també es veuen danyats la resta de sistemes del cos.
Aquesta afecció fa que la sang no es distribueixi de forma correcta i, a mesura que passa el temps, es van veient danyats més òrgans. L’animal ha de compensar les deficiències del sistema circulatori, de manera que s’incrementa la freqüència cardíaca i s’estrenyen els vasos sanguinis, amb el consegüent augment de la pressió sanguínia.
Qualsevol de les nostres mascotes pot patir una malaltia cardíaca o cardiopatia, independentment de l’espècie o raça (gats, gossos, rosegadors, ocells…), encara que en aquest article ens centrarem únicament en les canines i felines.
Indicis de possibles problemes de cor en la teva mascota
Les cardiopaties es poden manifestar en les nostres mascotes amb diversos símptomes. És molt important estar atents a l’animal per poder detectar-les a temps i acudir al noste hospital veterinari de Manresa per posar al nostre company sota tractament.
Aquests són alguns dels símptomes que pots identificar en el teu gos o gat:
- Tos. Si el teu gos té una tos contínua, que s’aguditza a la nit quan està dormint o al matí en incorporar-se, probablement tingui una cardiopatia. Els gats, per norma general, no tussen però també poden presentar aquests símptomes.
- Panteixos. En gossos, després d’haver realitzat una activitat física molt lleugera i especialment en gats, ja que és molt inusual que un gat respiri així (llevat que hagi tingut una activitat física molt intensa). La respiració per la boca és un intent de portar més oxigen als pulmons.
- Exercici. Les mascotes amb problemes de cor es mouen menys i es mostren reticents a fer exercici, sortir a passejar o fins i tot a jugar. Si a més s’esgota més ràpidament del que és normal i respira pesadament, podríem estar davant d’un símptoma clar de malaltia cardíaca.
- Dificultat respiratòria. Els gossos i gats amb problemes cardíacs sovint respiren de forma més agitada durant el son. El sobreesforç abdominal per respirar també podria ser un indicador d’aquest trastorn.
- Desmais. Si la malaltia cardíaca està ja molt avançada o és greu, el nostre gos o gat pot arribar a desmaiar quan la circulació deixa de mantenir el subministrament de sang al cervell. És una situació d’emergència mèdica. Els gats, a més, podrien experimentar paràlisi en les potes davanteres o posteriors, ja que es formen coàguls de sang que bloquegen la circulació cap a les extremitats.
- Falta de gana. Moltes mascotes amb malalties cardíaques mostren signes de poca gana. Quan el nostre animal s’empassa, ha de deixar de respirar, de manera que si tenen problemes cardíacs, els resultarà una molèstia.
Malalties cardíaques en gossos
Les cardiopaties canines poden ser congènites (heretades) o, per contra, poden adquirir-les amb l’edat. Les malalties cardíaques congènites no són molt habituals en gossos però quan es diagnostiquen solen ser greus. El més habitual (al voltant del 95% dels casos) és detectar un problema circulatori en gossos adults o sènior, a partir dels 8 anys d’edat. En aquest cas se solen veure afectades les vàlvules cardíaques, que amb l’edat es tornen cada vegada menys flexibles a l’entrada i sortida del torrent sanguini, o el sac protector del cor que s’omple de líquid i interfereix amb el mecanisme normal del batec.
El cor va fallant a mesura que passen els anys, afeblint i sent incapaç de contreure amb la força suficient per funcionar amb normalitat. Això provoca que el tancament no sigui complet, que la circulació es vegi afectada i que es dilatin les càmeres cardíaques.
També podem parlar de malalties del cor en gossos que no depenen de l’edat, és el cas les arrítmies, que es generen quan el ritme cardíac és irregular, ocasionat per un problema en el sistema de control elèctric del cos. La malaltia del paràsit del cor, els portadors són els mosquits, i la miocarditis (inflamació del cor causada per una infecció, sovint d’índole bacteriana) també són dos clars exemples.
Malalties cardíaques en gats
Igual que en els gossos, les malalties de cor en els gats poden ser congènites o adquirides amb l’edat, ja que el cos de l’animal serà més vulnerable d’acord arriba a una edat avançada. La principal diferència en els símptomes és que els felins oculten bé les malalties, per la qual cosa no mostren senyals clars fins que la malaltia no està avançada.
Per tant, és important estar alerta per identificar els problemes de salut en el gat i informar com més aviat millor als nostres veterinaris de Manresa.
La malaltia més comuna en els felins és la cardiomiopatia hipertròfica, en la qual les parets i ventricles del cor s’engrosseixen fins a atrofiar el flux de sang. La hipertensió i l’hipertiroïdisme també poden donar lloc a aquest engrossiment, de manera que hem d’estar atents a la nostra mascota.
Consells per tenir cura d’un gos o gat amb problemes cardíacs
Cada mascota té una malaltia cardíaca diferent i el tractament que se li aplicarà dependrà de la cardiopatia que pateixi i del seu estat de salut. En cada cas, els professionals del nostre hospital veterinari del Bages realitzaran un diagnòstic focalitzat a cada pacient per determinar què és el millor per a l’animal.
En la gran majoria de casos se li receptarà una medicació per a tota la vida i controls periòdics per estabilitzar la mascota i prevenir que la malaltia vagi a més.
Si la malaltia s’ha agreujat o hi ha alguna complicació, és possible que s’hagin de sotmetre a intervencions quirúrgiques per reprendre el correcte flux sanguini en l’estructura cardíaca.
En qualsevol cas, amb el degut tractament, una mascota amb una cardiopatia pot recuperar la salut i allargar la seva esperança de vida.
Ajuda a prevenir les malalties del cor a la teva mascota
Sempre que els problemes no siguin congènites, es poden dur a terme una sèrie d’hàbits per ajudar a prevenir o retardar les malalties cardíaques.
- Alimentació equilibrada. Alimenta la teva mascota amb un pinso de bona qualitat, ric en proteïnes i baix en gra i cereals.
- Exercici. Assegura’t que la teva mascota té un pes corporal adequat. Pots regular-a través dels passejos o estimulant al teu gos o gat mitjançant exercicis físics i mentals a casa.
- Revisions periòdiques. Porta a la teva mascota al veterinari amb regularitat. Així podràs prevenir malalties abans que l’animal comenci a manifestar símptomes.